“Mycotoxinen en bacteriële toxinen”

 

Op donderdag 1 november 2018 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt het themasymposium over microbiële toxinen in voeding. Daarbij presenteren gerenommeerde sprekers de belangrijkste issues over mycotoxinen, bacteriële toxinen en toxinen van algen in relatie tot voedselveiligheid. Daarbij is speciale aandacht voor de laatste ontwikkelingen en worden met name de praktische aspecten besproken. Zo is er aandacht voor de werkwijze van het RIKILT (sinds maart 2018 EU referentielaboratorium voor mycotoxinen), wordt er ingegaan op de belangrijkste bacteriële toxinen, is er ruim aandacht voor persistente mycotoxinen en werkwijzen om aanwezigheid in de voedselketen te voorkomen en worden methoden besproken om toxinen te detecteren en te elimineren met technologie zoals binders.

Het symposium is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers, toezichthouders en docenten die zich richten op microbiologische veiligheid in de productieomgeving.

Deelname-informatie
De inschrijfkosten bedragen €325,- p.p. inclusief lunch, koffie/thee, versnaperingen, hapjes, borrel en het symposiumboek. Bij aanmelding voor 1 augustus 2018 geldt een vroegboekkorting van €50,- p.p.. Gepensioneerden zijn bij de Stichting Food Micro van harte welkom en kunnen intekenen tegen een gereduceerd tarief van €65,- p.p. Wij zien u graag op 1 november. Onze vorige symposia waren snel volgeboekt, dus wees er op tijd bij om teleurstelling te voorkomen! 


Programma
Het programma is in voorbereiding en zal regelmatig worden geüpdatet.

 

Andrea Rajkovic (Gent Universiteit, België) over bacteriële toxines in voedsel.

Martien Spanjer (NVWA) over hun beleid t.a.v. microbiële toxinen in voeding.

Paul Bruinenberg (Trouw Nutrition) over technologie om toxinen te verwijderen zoals mycotoxinebinders.

Jos Houbraken (Westerdijk Institute) over schimmels en mycotoxinen.

Frank Gort (SecureFeed) over het borgingsprogramma dat ze hebben om contaminatie aan de bron laag te houden en zo te voorkomen dat o.a. mycotoxinen via veevoeders in de voedselketen terecht komen.

t.b.a. (RIKILT) met een uitleg over de rol van RIKILT als EU Referentielab voor mycotoxinen en planttoxinen.

t.b.a. (RIKILT) over toxinen van algen.