“Microbiologie en Productveiligheid”

 

Op donderdag 22 maart 2018 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt het Event Omgevingshygiëne, Technologie en Microbiologie. Op dit Event presenteren gerenommeerde sprekers de laatste ontwikkelingen op het gebied van hygiëne in de productieomgeving met daarbij specifieke aandacht voor praktische zaken en de nieuwste ontwikkelingen zoals het gebruik van reinigings- en desinfectiemiddelen voor apparatuur en omgeving, biofilms, gebruik van water en de relatie van gebruikte middelen tot het eindproduct.

Tijdens het Event is ook een Interactieve Kennismarkt “Meet the Expert” waar diverse instellingen en bedrijven zoals RIKILT, het Westerdijk Instituut (voorheen CBS), IWC (Innovative Water Concepts), CID-LINES, Groen Agro Control, QAssurance zich presenteren en open staan voor uw vragen; een unieke kans om experts uit de praktijk te spreken, inzicht te verwerven en advies te ontvangen.

Het symposium is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers, toezichthouders en docenten die zich richten op microbiologische veiligheid in de productieomgeving.


Deelname-informatie
Wij zijn in staat om u dit Event tegen een zeer laag tarief aan te bieden. U kunt intekenen voor slechts € 125,- pp. Dit is inclusief een uitgebreide lunch, koffie, thee, versnaperingen en een afsluitende borrel. Wij zien u graag op 22 maart. Onze vorige Events met kennismarkt waren snel volgeboekt, dus wees er op tijd bij om teleurstelling te voorkomen!

 


 

Programma

Het programma is nog deels in voorbereiding en updates worden via deze website gepubliceerd.

 

Martine Reij (Wageningen University & Research)
Openingslezing: Omgeving schoon – product ook?

Een schone omgeving is essentieel voor de productie van veilig voedsel met een goede houdbaarheid. En mijn moeder leerde me om nooit met mijn vieze vingers aan eten te zitten. Maar wat is schoon? Hoe kan men dat monitoren? Deze inleiding gaat in op de ingewikkelde relatie tussen levensmiddelen en de omgeving waarin ze geproduceerd worden.
 

Masja Nierop-Groot (Wageningen University & Research)
Lezing: Toevoeging van chloordioxide aan water – toegevoegde waarde voor desinfectie van productieapparatuur en procesomgevingen?

Chloordioxide (ClO2) is effectief tegen een breed scala aan bacteriën, schimmels en virussen. Het wordt o.a. toegepast voor desinfectie van drink- en proceswater. Ook voor toepassing in procesomgevingen bestaat interesse; een groeiend aantal studies beschrijft de toepassing op biofilms en bacteriële sporen. In deze lezing wordt nader ingegaan op de mogelijkheden en beperkingen van toepassing van chloordioxide op oppervlaktebesmettingen relevant in voedselproductieomgevingen. Hierbij worden eigen onderzoeksresultaten van chloordioxide tegen Salmonella en Listeria monocytogenes gepresenteerd.

 

Spreker RIKILT (Wageningen)
Samenvatting volgt

 

Spreker: Anthony Hendriks (Qlean-tec Christeyns, Mijdrecht)
Titel: Biofilms; hoe te ontdekken, te verwijderen en te voorkomen?

Hygiëne is bij de productie en verwerking van levensmiddelen van groot belang. Onvoldoende reiniging en desinfectie hebben tot gevolg dat bacteriën achterblijven en zich hechten aan oppervlakken. Deze bacteriën kunnen verder uitgroeien en een exopolysaccharide matrix ontwikkelen die hen beschermt , o.a. door een verhoogde resistentie tegen hitte, droogte en reinigings- en desinfectiemiddelen. Tijdens deze lezing wordt uiteengezet hoe een biofilm kan ontstaan, gedetecteerd kan worden en hoe een biofilm succesvol verwijderd kan worden. Daarnaast krijgt u tips  hoe u zich kunt wapenen tegen het ontstaan van een nieuwe biofilm.


Elodie Callens (CID LINES, Ieper (B))
Lezing: Vertrouw op hygiëne! Good Practice in de reiniging en desinfectie

De invloed van reiniging en desinfectie op de microbiologische kwaliteit van het eindproduct wordt nog vaak onderschat. In de presentatie komen niet alleen de do’s en don’ts aan bod maar ook hoe belangrijk de bedrijfsmentaliteit, continue evaluatie en optimalisatie zijn in het streven naar een optimaal reinigingsresultaat. Daarnaast worden een aantal toekomstperspectieven besproken. Dit in verband met veranderende wetgeving t.a.v. reiniging en desinfectie met de nieuwe BPR (Biocidal Products Regulation).

 

Wouter Burggraaf (EHEDG/Burggraaf & Partners)
Lezing: Reinigen tot op microbieel niveau met water en lucht

Traditionele reinigingsmethodes hebben beperkingen ten aanzien van reiniging tot op microbieel niveau. Tijdens deze lezing wordt nader ingegaan op stromingsleer op microschaal en aan de hand hiervan uiteengezet welke technologie beschikbaar is om sneller en beter te kunnen reinigen.

 

Spreker volgt
Lezing: titel en samenvatting volgen.

 

Paul van der Wielen (KWR, Nieuwegein)
Lezing: Invloed van waterzuiveringstechnologieën op groei- en biofilmvormingspotentie van drinkwater


In deze presentatie wordt ingaan op de invloed van het behandelen van oppervlaktewater of grondwater met de zuiveringsprocessen snelfiltratie, geavanceerde oxidatie (ozon, UV/H2O2, UV), actieve koolfiltratie en reverse osmosis op de groeipotentie van het water voor micro-organismen (bepaald met bioassays), de invloed op de biofilmvormingspotentie van het water (bepaald met biofilmmonitoren) en de mate waarin het behandelde water groei van opportunistische ziekteverwekkers, zoals Legionella pneumophila kan bevorderen.

 

Borrel en vervolg interactieve kennismarkt “Meet the Expert”.