Symposium Preventie Microbiële groei in levensmiddelen

“Challenge testen en conservering”

Op donderdag 12 december 2019 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium over preventie van microbiële groei in levensmiddelen waarbij met name wordt ingegaan op challenge testen (een speerpunt van de NVWA, met name t.a.v. Listeria) en op nieuwe conserveermethoden. Zoals altijd bieden onze Nederlandstalige symposia voldoende ruimte voor discussie en zal daar in het programma rekening mee worden gehouden.

Het symposium is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij de ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers, toezichthouders en docenten die zich richten op microbiologische veiligheid in de productieomgeving.

 

Deelname-informatie
Tot 15 oktober 2019 bedragen de inschrijfkosten € 275,-  p.p. inclusief lunch, koffie/thee, versnaperingen, hapjes, borrel en het symposiumboek. De kosten voor registratie na 15 oktober zijn € 325,-  p.p. Gepensioneerden zijn bij de Stichting Food Micro van harte welkom en kunnen intekenen tegen een gereduceerd tarief van € 65,- p.p.  Wij zien u graag op 12 december in De Bilt. Onze vorige symposia waren snel volgeboekt, dus wees er op tijd bij om teleurstelling te voorkomen! 


Programma

We zijn bezig met het samenstellen van een programma en updates worden hieronder geplaatst.

 

09.00 - 09.30 uur: Ontvangst en registratie

 

09.30 - 09.40 uur: Welkom door Jacques Stark, voorzitter Stichting Food Micro

 

09.40 – 10.20 uur: Heidy den Besten; WUR, Wageningen (NL)

Openingslezing: Preventie van microbiële groei in levensmiddelen – de toolbox van de levensmiddelentechnoloog.

Samenvatting volgt.

 

10.20 - 10.50 uur: Taco Wijtzes; WFC-Food Safety BV, Arkel (NL)

Lezing: Listeria beheersing in de industrie: Challengetest een middel of een doel?

Samenvatting volgt.

 

10.50 - 11.30 uur: Koffiepauze 

 

11.30 - 12.00 uur: Tom van den Brule; Westerdijk Institute, Utrecht (NL) & TIFN, Wageningen (NL)

PhD lezing: Heterogeniteit van schimmels in relatie tot challenge testen.

Bederf van voedselproducten door schimmels wordt veelal veroorzaakt door contaminatie van schimmelsporen. Een schimmelspore is resistenter tegen stress dan vegetatieve schimmelcellen. Wat is de invloed van de diversiteit binnen de voedselbederf veroorzakende schimmel Paecilomyces variotii? Is ieder schimmelisolaat even resistent, en wat zijn de verschillen in (hitte-)resistentie binnen één isolaat? Als de sterkste spore in kaart is gebracht, dan kan deze informatie worden gebruikt om betere modellen op te stellen en challenge testen te verbeteren.

 

12.00 - 12.30 uur: Lezing NEN

Lezing: tba.

Samenvatting volgt.

 

12.30 - 13.30 uur: Lunch

 

13.30 - 14.00 uur: Frank Segers & Olav Sliekers; Corbion, Gorinchem (NL)

Lezing: Natuurlijke organische zuren voor de beheersing van micro-organismen

Samenvatting volgt.

 

14.00 -14.30 uur: Bert de Vegt; Micreos Food Safety, Wageningen (NL)

Lezing: Bacteriofaag update – een natuurlijke horde om Listeria besmetting te voorkomen.

Fagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en kunnen worden gebruikt voor de specifieke bestrijding van pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Salmonella. Een oppervlakte behandeling met Listex fagen leidt tot een 1-3 log reductie. Behandeling met fagen heeft geen effect op smaak, kleur of textuur van het product. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op het gebruik van fagen tegen Listeria monocytogenes op vlees, kant-en-klaarmaaltijden, zalm en groente.

 

14.30 - 15.00 uur: Theepauze

 

15.00 - 15.30 uur: Paul Bruinenberg, Trouw Nutrition Nederland, Amersfoort (NL)

Lezing: tba

De microbiologische veiligheid van diervoeder is een belangrijke voorwaarde voor goede prestaties van boerderijdieren en voor de veiligheid in de humane voedselketen. Propionzuur is een belangrijk conserverend middel tegen schimmelbederf in veevoeders. In deze lezing wordt het onderzoek gepresenteerd naar het werkingsmechanisme van propionzuur op xerofiele schimmels geïsoleerd uit kippenvoer. De resultaten van dit onderzoek hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe effectieve antischimmelmiddelen voor diervoeders.

 

15.30 - 16.00 uur: tba

Lezing: tba

Samenvatting volgt

 

16.00 – 17.00 uur: afsluitende borrel