Tabletten met Aspergillus uitgelegd op DG18
Cephalotrichum op malt extract agar
Luchtmonster genomen in woning op DG18
Tatoeage vloeistof uitgeplaat op malt extract agar
“Eiwittransitie, vlees- en zuivelvervangers, insecten, reststromen”

 

De Stichting Food Micro organiseert het symposium “Nieuwe producten, andere voedselveiligheidrisico’s?”:
een symposium met lezingen van gerenommeerde sprekers. Er wordt met name ingegaan op de
voedselveiligheidsrisico’s van alternatieve ingrediënten en levensmiddelen die met name vanwege een
gunstiger foodprint steeds meer terrein winnen. In de supermarkt neemt de schapruimte voor alternatieve
producten steeds verder toe. Vleesvervangers zijn al niet meer weg te denken maar ook zuivelvervangers
zijn sterk in opkomst. Daarnaast worden eiwitten als levensmiddelingrediënt steeds vaker gewonnen
uit insecten, planten en reststromen of m.b.v. fermentatie geproduceerd. Deze nieuwe producten en
ingrediënten brengen andere voedselveiligheidsrisico’s met zich mee. Tijdens dit symposium krijgt u
inzicht in de risicofactoren van deze nieuwe producten en hoe deze te beheersen. Zoals altijd bieden onze
Nederlandstalige symposia voldoende ruimte voor discussie en zal daar in het programma rekening mee
worden gehouden.


Het symposium is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij de ontwikkeling en productie van
levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars,
microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen
kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers, toezichthouders en
docenten die zich richten op microbiologische veiligheid in de productieomgeving.


 

PROGRAMMA


09.30 – Jacques Stark; stichting FoodMicro
Opening door dagvoorzitter


09.40 – Marjon Wells-Bennik (NIZO, Ede, NL)
Zuivelalternatieven op basis van plantaardige ingrediënten – nieuwe microbiologische uitdagingen?


10.20 – Frank Segers & Olav Sliekers (Corbion, Gorinchem, NL)
Van vlees naar vlees vervanger: wat weten we over voedselveiligheid en bederf?


11.00 – Koffiepauze


11.30 – Karin Scholtmeijer (Wageningen University & Research, Wageningen, NL)
Mycelium van paddenstoelvormende schimmels gekweekt op zijstromen rijk aan lignocellulose: een
veilige en gezonde eiwitbron voor voedsel?


11.40 – Wim de Laat, Kirsten Knobel, Lucie Parenicova & Elisa Leune (The Protein Brewery, Breda, NL)
Voedselveiligheidsaspecten van nieuwe, op fermentatie-gebaseerde ingrediënten.


12.30 – Lunch


13.30 – Mieke Uyttendaele (UGent, Gent, B)
Gezonde sappen en maaltijdsalades, vegetarische spreads, dips en broodbeleg: risicoprofiel voedselveiligheid.


14.00 – José van den Driessche & Marjolein van der Spiegel (Schuttelaar & Partners, Wageningen, NL)
Micro-algen en voedselveiligheid vanuit een novel food perspectief.


14.30 – Theepauze


15.00 – Ine van der Fels - Klerx (Wageningen Food Safety Research, Wageningen, NL)
De chemische veiligheid van insecten.


15:30 – Dries Vandeweyer (KU Leuven, Geel, B)
De microbiologische veiligheid van insecten tijdens kweek en verwerking.


16.00 – 17.00 Afsluitende borrel