Symposium Analyse van Chemische en Microbiologische Contaminanten
“een update van de laatste ontwikkelingen”
Op donderdag 26 juni 2025 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium waarin de trends en ontwikkelingen op het gebied van chemische en microbiologische contaminanten worden besproken. Hierbij zal aandacht worden besteed aan analysemethoden, analyse strategieën en uitdagingen rond de detectie van lastig te definiëren contaminanten zoals PFAS en minerale oliën. Verder zal er aandacht zijn voor recente ontwikkelingen wat betreft de detectie van pathogenen, schimmels en gisten. De NVWA verzorgt een lezing over waar in haar optiek een goed sectoraal monitoringsprogramma aan moet voldoen. Ook is er aandacht voor de mogelijkheden die Artificial Intelligence (AI) biedt bij de verwerking en duiding van analysedata en de toegevoegde waarde van DNA-profiling en Whole Genome Sequencing.
De lezingen zullen vooral een praktische insteek hebben waarbij aan de hand van concrete voorbeelden duiding wordt gegeven. Zoals altijd bieden onze Nederlandstalige symposia een prettig en waardevol podium voor netwerken waarvoor in het programma ruimte wordt gemaakt.
Het symposium is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers en toezichthouders. Wij vinden het ook fijn dat steeds meer docenten die zich richten op levensmiddelenmicrobiologie onze symposia weten te vinden!
Het actuele programma treft u hieronder aan. Als u dit symposium wilt sponsoren en met een stand aanwezig wilt zijn, neem dan contact met ons op!
Deelname-informatie
Tot 15 april 2025 geldt een vroegboekkorting en bedragen de inschrijfkosten € 275,- p.p. inclusief lunch, koffie/thee, versnaperingen, hapjes, borrel en het symposiumboek. De kosten voor registratie na 15 april zijn € 325,- p.p.
Wij bieden ook met plezier een podium voor ouderen om betrokken te blijven bij het vakgebied van de microbiologie en bij te praten met vakgenoten. Bent u 65-plusser, dan bent u van harte welkom op onze symposia en kunt u intekenen tegen een gereduceerd tarief van € 65,- p.p.
PROGRAMMA (onder voorbehoud; updates zullen hier volgen).
09.00 – Ontvangst & registratie
09.30 – 09.40 uur: Jacques Stark (Stichting FoodMicro): Opening door dagvoorzitter.
09.40 – 10.20 uur: Aart van Amerongen (BioSensing & Diagnostics, Wageningen University & Research): Effect-based methoden voor contaminanten met een toepassing voor PFAS.
Deze inleidende lezing geeft een overzicht van effect-based methoden voor het meten van klassen van chemische contaminanten. Als toepassing wordt ingegaan op een methode voor het screenen van PFAS moleculen die zal worden ontwikkeld in het kader van een recent gestart topsectorproject.
10.20 – 11.00 uur: Bob Duijnhouwer (NVWA, Utrecht): Uitdagingen van een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten en residuen.
Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten en residuen brengt een boel uitdagingen met zich mee. Tijdens deze lezing krijgt u inzicht in waar volgens de NVWA op moet worden gelet en hoe voor een robuust monitoringsprogramma kan worden gezorgd.
Koffiepauze
11.30 – 12.10 uur: Bas van der Velden (Wageningen Food Safety Research; Head of Data Science): Artificial Intelligence (AI) voor voedselveiligheid.
In deze lezing wordt uitgelegd wat AI kan betekenen voor voedselveiligheid, met name voor verwerking en duiding van analysedata. Daarbij wordt besproken hoe je een AI-algoritme ontwikkelt. Een verder inzicht wordt gegeven aan de hand van verschillende concrete toepassingen, waaronder de automatische detectie en beoordeling van bacteriën op foto’s, analyse van big data, en hoe AI te gebruiken voor spectrale data.
12.10 – 12.40 uur: Marcel Bruggeman (QTI, Zoetermeer): Analyse minerale oliën (MOSH en MOAH): Welke methode past bij jouw product?
Deze presentatie belicht de uitdagingen bij de analyse van MOSH/MOAH en de impact van interferentie op de resultaten. Verschillende technieken zoals LC-GC-FID, GC-MS en geavanceerde tweedimensionale chromatografie worden vergeleken en de voor- en nadelen besproken. Daarnaast wordt ingegaan op hoe laboratoria omgaan met twijfelgevallen en welke teststrategie het beste aansluit bij de behoeften van een levensmiddelenproducent. Tot slot worden praktische richtlijnen voor het aanvragen en interpreteren van een MOSH/MOAH-analyse gegeven.
Lunch
13.40 – 14.20 uur: Astrid Heikema (University of Applied Science, Leiden): Genomics in Food Safety.
Om nauwkeurig te monitoren waar besmettingen vandaan komen en welke bacteriën in een bepaalde bron aanwezig zijn worden Whole Genome Sequencing en Shotgun Metagenomics toegepast. Tijdens deze lezing wordt dit geïllustreerd aan de hand van de volgende voorbeelden: Listeria monocytogenes in voedsel en de productieomgeving, onderzoek naar snellere detectiemethoden van Salmonella in cacao en histamine producerende bacteriën in haring.
Presentatie geannuleerd, 14.20 – 14.50 uur: Jeroen Tilburg (Nutricia, Cuijk): Toepassing van MALDI-biotyper en IR-Biotyper in de food industrie.
Geavanceerde technieken zoals MALDI-Biotyper en IR-Biotyper dragen bij aan de voedselveiligheid. De MALDI-Biotyper helpt om snel en nauwkeurig micro-organismen te identificeren. De IR-Biotyper kan voor typering van micro-organismen worden gebruikt en helpen om voorbereid te zijn op mogelijke incidenten. Binnen een dag kan zo uitsluitsel worden geven over mogelijke risico’s vanuit de aanlevering van grondstoffen, de productieomgeving en laboratorium omgeving.
Theepauze
15.30 – 16.00 uur: Esra Nogal (Neogen, Utrecht): Analysetechnieken voor Voedselveiligheid “A brighter future for global food security”.
Met de acquisitie van 3M Food Safety is Neogen marktleider op het gebied van voedselveiligheidsanalyse geworden. In deze lezing worden recente ontwikkelingen besproken. Aan de orde komen o.a. hygiëne monitoring, detectie van pathogenen, Petrifilms en sneltesten.
16.00 – 16.30 uur: Lourens Heres (Universiteit Utrecht): Lezing over Bacillus cereus in vlees.
Bacillus cereus is een bekende veroorzaker van voedselvergiftiging en -infecties. Naast het typisch bekende voorkomen in rijst en melk zijn ook vleesproducten hiermee geassocieerd. In deze lezing zal de kennis wat opgefrist worden over deze bacteriesoort en de contaminatieroutes en de dynamiek daarvan. Verder zal worden ingegaan op de detectie en typering en de toepassing van deze kennis op de beheersing in vlees en vleesproducten.
16.30 – 17.30: Afsluiting en netwerkborrel