Tabletten met Aspergillus uitgelegd op DG18
Cephalotrichum op malt extract agar
Luchtmonster genomen in woning op DG18
Tatoeage vloeistof uitgeplaat op malt extract agar

“Challenge testen en conservering”

Op donderdag 12 december 2019 heeft de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium over preventie van microbiële groei in levensmiddelen georganiseerd waarbij met name is ingegaan op challenge testen (een speerpunt van de NVWA, met name t.a.v. Listeria) en op nieuwe conserveermethoden. 

Op het symposium waren professionals met verschillende achtergronden aanwezig, zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers, toezichthouders en docenten die zich richten op microbiologische veiligheid in de productieomgeving.

 


Programma

 

09.00 - 09.30 uur: Ontvangst en registratie

 

09.30 - 09.40 uur: Welkom door Jacques Stark, voorzitter Stichting Food Micro

 

09.40 – 10.10 uur: Heidy den Besten; WUR, Wageningen (NL)

Openingslezing: Preventie van microbiële groei in levensmiddelen – de toolbox van de levensmiddelentechnoloog.

Hoe kunnen we microbiële groei beheersen, en de houdbaarheid van onze producten verlengen. En hoe kunnen we testen of pathogenen in onze producten kunnen groeien. De toolbox van een levensmiddelentechnoloog moet goed gevuld zijn om deze uitdagingen aan te kunnen gaan en de openingspresentatie geeft een  blik in deze toolbox.

 

10.10 - 10.40 uur: Taco Wijtzes; WFC-Food Safety BV, Arkel (NL)

Lezing: Listeria beheersing in de industrie: Challengetest een middel of een doel?

Samenvatting volgt.

 

10.40 - 11.15 uur: Koffiepauze 

 

11.15 - 11.40 uur: Tom van den Brule; Westerdijk Institute, Utrecht (NL) & TIFN, Wageningen (NL)

PhD lezing: Heterogeniteit van schimmels in relatie tot challenge testen.

Bederf van voedselproducten door schimmels wordt veelal veroorzaakt door contaminatie van schimmelsporen. Een schimmelspore is resistenter tegen stress dan vegetatieve schimmelcellen. Wat is de invloed van de diversiteit binnen de voedselbederf veroorzakende schimmel Paecilomyces variotii? Is ieder schimmelisolaat even resistent, en wat zijn de verschillen in (hitte-)resistentie binnen één isolaat? Als de sterkste spore in kaart is gebracht, dan kan deze informatie worden gebruikt om betere modellen op te stellen en challenge testen te verbeteren.

 

11.40 - 12.10 uur: Paulo de Boer, TNO Healthy Living, Zeist (NL)

Lezing: Ontwikkeling van natuurlijke antimicrobiële middelen van plantaardige oorsprong.

De trend naar natuurlijke en gezonde producten zorgt voor een nadrukkelijke vraag naar natuurlijke vervangers voor chemische conserveermiddelen. Aan de hand van voorbeelden uit zeer recente projecten zal het potentieel van deze aanpak worden belicht. De focus zal hierbij liggen op middelen tegen schimmels en tegen Clostridium botulinum.

 

12.10 - 12.40 uur: Gillian Herpers; NEN, Delft (NL)

Lezing: Totstandkoming van normen voor microbiologie van de voedselketen. 

Microbiologische veiligheid begint bij het aantonen van pathogenen die in producten groeien. Gestandaardiseerde analysemethoden die daarvoor toegepast worden, zijn vastgelegd in normen via de NEN-normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’. De commissie vormt een breed platform waarin vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap elkaar ontmoeten en besluiten nemen over bestaande en nieuwe normen op het gebied van microbiologie. Veel normen zijn geschikt voor het aantonen van micro-organismen in verschillende productgroepen zoals diervoeder, zuivel, vis en vlees. Deze brede toepassing zorgt voor harmonisatie van bemonsterings- en analysemethoden in de verschillende delen van de (internationale) agrofoodsector. Naast de normen voor analysemethoden, worden er ook normen ontwikkeld voor bijvoorbeeld de validatie en verificatie van methoden, challenge testen en ‘Whole Genome Sequencing’.

 

12.40 - 13.30 uur: Lunch

 

13.30 - 14.00 uur: Frank Segers & Olav Sliekers; Corbion, Gorinchem (NL)

Lezing: Natuurlijke organische zuren voor de beheersing van micro-organismen

Natuurlijke organische zuren zoals melkzuur en azijnzuur zijn effectieve middelen om groei van micro-organismen te voorkomen of zelfs af te doden. Er wordt ingegaan op de smaak, werking, effectiviteit en andere eigenschappen van deze zuren.

 

14.00 -14.30 uur: Joost de Mooij, Chr. Hansen, Houten (NL)

Lezing: Bio-protectie: een natuurlijk concept voor Listeria monocytogenes control.

Chr. Hansen onderzoekt en produceert al meer dan 140 jaar micro-organismen om met hun hulp de kwaliteit van voedingsmiddelen te verbeteren. De productinnovaties van Chr Hansen, met onder meer een vestiging in Houten, zijn gebaseerd op een verzameling 'goede bacteriën', bestaande uit meer dan 30.000 stammen. Binnen de Merknaam "Safepro" ontwikkelt Chr Hansen cultures welke ongewenste bacteriën zoals Listeria monocytogenes kunnen remmen in de groei in voedingsmiddelen. Chr Hansen Bio protectie cultures worden in verschillende voedingsmiddelen toegepast zoals gesneden groente en RTE salades, vleesproducten (bv cervelaat, rauwe ham, filet americain en hotdogs) en vis producten (bv gerookte zalm).

 

14.30 - 15.00 uur: Theepauze

 

15.00 - 15.30 uur: Paul Bruinenberg, Trouw Nutrition Nederland, Amersfoort (NL)

Lezing: Ontwikkeling van preventieve oplossingen voor schimmelbederf in diervoeders.

De microbiologische veiligheid van diervoeder is een belangrijke voorwaarde voor goede prestaties van boerderijdieren en voor de veiligheid in de humane voedselketen. Propionzuur is een belangrijk conserverend middel tegen schimmelbederf in veevoeders. In deze lezing wordt het onderzoek gepresenteerd naar het werkingsmechanisme van propionzuur op xerofiele schimmels geïsoleerd uit kippenvoer. De resultaten van dit onderzoek hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe effectieve antischimmelmiddelen voor diervoeders.

 

15.30 - 16.00 uur: Bert de Vegt; Micreos Food Safety, Wageningen (NL)

Lezing: Bacteriofaag update – een natuurlijke horde om Listeria besmetting te voorkomen.

Fagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en kunnen worden gebruikt voor de specifieke bestrijding van pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Salmonella. Een oppervlakte behandeling met Listex fagen leidt tot een 1-3 log reductie. Behandeling met fagen heeft geen effect op smaak, kleur of textuur van het product. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op het gebruik van fagen tegen Listeria monocytogenes op vlees, kant-en-klaarmaaltijden, zalm en groente.

 

16.00 – 17.00 uur: afsluitende borrel