Symposium Water en Voedselveiligheid
“een update van de laatste ontwikkelingen”
Op dinsdag 10 december 2024 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium over water en voedselveiligheid. Op dit symposium gaan gerenommeerde sprekers in op actuele onderwerpen rond waterkwaliteit in relatie tot voedselveiligheid. Prof. Peter van Bodegom (Leiden University. Institute of Environmental Sciences) zal het symposium openen. Op dit symposium gaat de aandacht uit naar onder andere: het borgen van de microbiologische en chemische kwaliteit van drinkwater en water dat gebruikt wordt bij de productie van levensmiddelen (o.a. waswater), hygiënevraagstukken, wet- en regelgeving vanuit de NVWA, besparen en hergebruik van water, residuen in (oppervlakte)water, detectiemethoden om microbiële en chemische contaminanten te detecteren, technologie om contaminanten te verwijderen uit water, schaarste en overvloed bij droge of juist natte periodes en beheersmaatregelen. Dit allemaal aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
Het actuele programma treft u hieronder aan. Als u dit symposium wilt sponsoren en met een stand aanwezig wilt zijn, neem dan contact met ons op!
Deelname-informatie
De inschrijfkosten bedragen € 325,- p.p. Gepensioneerden zijn bij de Stichting Food Micro van harte welkom en kunnen intekenen tegen een gereduceerd tarief van € 65,- p.p.
PROGRAMMA (onder voorbehoud; updates zullen hier volgen).
09.00 – Ontvangst & registratie
09.30 – Jacques Stark (Stichting FoodMicro)
Opening door dagvoorzitter.
09.40 – Peter van Bodegom (Institute of Environmental Sciences, Rijksuniversiteit Leiden): De kwaliteit van water bij de bron.
Water als levensmiddeleningrediënt voor de voedingsindustrie vereist voldoende waterbeschikbaarheid en water van goede kwaliteit. In deze lezing ziet u dat beiden in een toekomstig Nederland niet vanzelfsprekend zijn, ondanks wet- en regelgeving om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te garanderen. Metingen (b.v. van gewasbeschermingsmiddelen) laten zien dat aan die kwaliteit nog lang niet wordt voldaan. Bovendien zijn die eisen niet altijd consistent met eisen rond de volksgezondheid.
10.20 – Joep Widdershoven (NVWA - Expertise Team Industrie Voedselveiligheid, Utrecht): Voedselveiligheidsvraagstukken rond water.
Water is een levensmiddeleningrediënt dat in de toekomst (zelfs in Nederland) schaars kan worden. Water valt onder de HACCP-wetgeving en zal altijd veilig moeten zijn. De NVWA is zich in het ingrediënt water aan het verdiepen. Tijdens deze lezing krijgt u inzicht in welke vraagstukken hier vanuit het perspectief van de NVWA spelen.
10.50 – Koffiepauze
11.20 – Patrick Smeets (KWR, Nieuwegein): Waterkwaliteitseisen, ‘fit for purpose’ water in voedingsindustrie.
Een voedselverwerkingsbedrijf kan meerdere scenario's hebben voor het hergebruik van water, waarbij het hergebruikte water geen risico mag vormen voor de veiligheid van het product. Het is essentieel om vast te stellen of en zo ja welke behandeling nodig is om de risico's voor de gezondheid van consumenten tot een aanvaardbaar niveau te verlagen. Risicobeoordelingen voor verschillende scenario’s dragen bij aan beslissingen rond waterhergebruik en behandeling. Voorbeelden en uitdagingen van risicobeoordelingen voor waterhergebruik zullen worden besproken.
12.00 – Koen de Reu (ILVO, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, Melle, België): Karakterisatie van en interacties in biofilms in levensmiddelenbedrijven met een vochtige productieomgeving.
In deze lezing worden het voorkomen en de samenstelling van biofilms in levensmiddelenbedrijven met een vochtige productieomgeving besproken. Om biofilms in de productieomgeving beter te kunnen beheersen zijn inzichten in het biofilmvormend vermogen van de verschillende bacteriën die in deze biofilms worden aangetroffen nuttig, evenals kennis over de interacties tussen de organismen die bijdragen aan de vorming van dergelijke biofilms. Deze aspecten komen tijdens deze presentatie aan bod.
12.30 – Lunch
13.30 – Tim van den Toorn (Watter, Tynaarlo): De rol van in situ geproduceerd HOCl in voedselveiligheid: duurzamer, veiliger en effectief.
Water speelt een cruciale rol in de voedingsmiddelenindustrie zowel als ingrediënt als in schoonmaakprocessen. Traditionele desinfectiemiddelen (bv. natriumhypochloriet) zijn effectief maar hebben het risico van de vorming van schadelijke bijproducten. Hypochloorzuur (HOCl), geproduceerd via in situ technologie, biedt een veiligere en milieuvriendelijke oplossing. Deze presentatie behandelt de voordelen van HOCl t.o.v. conventionele desinfectiemiddelen zoals een lagere dosering en effectiviteit tegen biofilmvorming terwijl tegelijkertijd voedselveiligheid en duurzaamheid worden bevorderd. Daarnaast wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden ingegaan op de integratie van deze technologie in bestaande processen zoals CIP-systemen.
14.00 – Michel Witmer (Normec GroenAgroControl, Delfgauw): Inzichten in microbiologisch onderzoek in een AGF snijbedrijf.
Samenvatting volgt
14.30 – Theepauze
15.00 – Adrie Atsma (Vitens NV, Zwolle): Nieuwe meetmethodes en normalisatie voor drinkwateronderzoek.
Voor de drinkwaterdiagnostiek worden momenteel veel nieuwe meetmethodes ontwikkeld, waarmee sneller uitspraken kunnen worden gedaan over de kwaliteit van drinkwater. Het is cruciaal dat er goede afspraken worden gemaakt voor deze meetmethodes. In de presentatie wordt implementatie van nieuwe meetmethodes van micro-organismen in water, en de normalisatie hiervan, besproken.
15.30 – Twan Koenen (IWC-International, Emmeloord): Verbetering (microbiële) productkwaliteit door procestechnologische benadering van hygiëne.
In deze lezing krijgt u een praktijkvoorbeeld over hoe een integrale procestechnologische benadering de microbiële hygiëne en houdbaarheid van pluimveevlees verbeterd heeft. Met technologische kennis van het productieproces zijn pathogenen en bederforganismen in kaart gebracht en is het productieproces doorgemeten. Vervolgens zijn reinigingsstappen in het productieproces geïnstalleerd om tijdens productie de hygiëne te waarborgen. Aan de orde komen o.a. het belang van visueel schone producten, contaminatie van kip door Pseudomonas en Salmonella, Listeria in biofims op machines, analyse van bacteriën in processen en ten slotte het implementeren van maatregelen ter voorkoming van (her)besmetting in het productieproces.
16.00 – 17.00 - Afsluiting en netwerkborrel