Tabletten met Aspergillus uitgelegd op DG18
Cephalotrichum op malt extract agar
Luchtmonster genomen in woning op DG18
Tatoeage vloeistof uitgeplaat op malt extract agar

“trends en ontwikkelingen”

Op donderdag 29 juni 2023 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium over voedselpathogenen. Tijdens dit symposium wordt u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselpathogenen. Daarbij wordt o.a. aandacht besteed aan Listeria monocytogenes en hoe de NVWA met Whole Genome Sequencing haar handhavingsbeleid optimaliseert. De lezingen zullen vooral een praktische insteek hebben. Zo zal er ook aandacht zijn voor de notificatieplicht Private Laboratoria waarover waarschijnlijk eind juni veel meer duidelijkheid zal zijn.

Zoals altijd bieden onze Nederlandstalige symposia een prettig en waardevol podium voor discussie waarvoor in het programma ruimte wordt gemaakt. Het symposium is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers en toezichthouders. Wij vinden het ook fijn dat steeds meer docenten die zich richten op levensmiddelenmicrobiologie onze symposia weten te vinden!

Deelname-informatie
De inschrijfkosten bedragen € 325,-  p.p. inclusief lunch, koffie/thee, versnaperingen, hapjes, borrel en het symposiumboek. Wij bieden ook met plezier een podium voor ouderen om betrokken te blijven bij het vakgebied van de microbiologie. Gepensioneerden zijn bij de Stichting Food Micro van harte welkom en kunnen intekenen tegen een gereduceerd tarief van € 65,- p.p.

HET IS MOMENTEEL NIET MEER MOGELIJK TE REGISTREREN VOOR AANKOMEND SYMPOSIUM.


 

Programma

09.00–09.30 uur: Ontvangst en registratie

09.30–09.40 uur: Jacques Stark (voorzitter Stichting Food Micro): Opening symposium

09.40–10.20 uur: Aldo Evers (Normec Food Care): Microbiologische uitdagingen in de voedingsmiddelenindustrie.

In de voedingsmiddelenindustrie zijn momenteel verschillende microbiologische uitdagingen. Naast de bekende pathogenen, zien we nieuwe uitdagingen opdagen en komen we ook vaak oude bekenden tegen. In de presentatie wordt een overzicht gegeven van belangrijke parameters, nu en in de toekomst.

10.20–10.50 uur: Marieke Opsteegh (RIVM): Risico’s van voedseloverdraagbare parasieten.

Niet alleen bacteriën en virussen, maar ook parasieten spelen een rol bij de microbiologische voedselveiligheid. Met welke parasieten moeten we rekening houden? Naast een overzicht van de taken van het Nationaal Referentielaboratorium Voedseloverdraagbare Parasieten worden een aantal voorbeelden uitgelicht.


11:00–11.30 uur: Koffiepauze


11.30–12.00 uur: Els van der Boon (GMP+, Rijswijk): Wat GMP+ International kan betekenen voor borging van reststromen?

Wat voor de levensmiddelenindustrie restproducten zijn, zijn voor de diervoederindustrie hoogwaardige diervoeders. Restproducten zijn vaak afkomstig van bedrijven die handelen in levensmiddelen, hierdoor gaan we er vaak (te) snel vanuit dat het wel goed zit met de veiligheid van de producten. Maar wat veilig is voor de mens is niet altijd veilig voor het dier. De collectie, opslag en verwerking van restproducten moet zorgvuldig gebeuren. Als GMP+ International blijven we daarop toezien. Bedrijven kunnen bij GMP+ een risicobeoordeling indienen voor een ‘nieuw’ (rest)product. Onafhankelijke deskundigen beoordelen deze en als blijkt dat het (rest) product veilig geproduceerd kan worden, publiceren we dit (rest)product op onze website. Op deze manier kunnen de bedrijven veilig met de producten aan de slag en deze waardevolle informatie is beschikbaar voor alle GMP+ gecertificeerde bedrijven. Tijdens de presentatie meer over de beoordeling en de informatie die beschikbaar is.

12.00–12.30 uur: Charlotte Verbart (NVWA): Listeria uitbraakonderzoek; het gebruik van Whole Genome Sequencing bij bronopsporing.

De NVWA past sinds een aantal jaren Whole Genome Sequencing toe op isolaten afkomstig uit monitoring. Voor bronopsporing wordt deze database vergeleken met isolaten van het RIVM die afkomstig zijn van patiënten. WGS wordt op deze manier in toenemende mate succesvol gebruikt om de bron van voedsel-gerelateerde uitbraken op te sporen. Hoe gaat dit in zijn werk en hebben bedrijven te vrezen voor deze techniek?


12.30–13.30 uur: Lunch


13.30–14.00 uur: Jeroen Koomen (Wageningen Bioveterinary Research): Listeria monocytogenes, betere overleving en verbeterde stress tolerantie door mutaties.

Na blootstelling aan stress is het mogelijk om stress resistente varianten van Listeria monocytogenes te vinden. Deze varianten kunnen goed tegen stress, maar blijken ook minder snel te kunnen groeien. Kunnen we achterhalen hoe dat komt? En is deze verandering permanent?

14.00–14.30 uur: Annet Velthuis (Wageningen Bioveterinary Research & AERES Hogeschool Dronten): Hoe boeren en adviseurs invloed hebben op de microbiologische kwaliteit van kaas.

Via strooisel, mest of slecht geconserveerd kuilvoer kunnen sporen van boterzuurbacteriën (Clostridium tyrobutyricum) in de boerderijmelk belanden, de pasteurisatie overleven, in de kaas terechtkomen en daar ontkiemen en bederf veroorzaken. Het reduceren van boterzuurbacteriesporen in boerderijmelk is lastig. In deze lezing krijgt u inzicht in methoden om dit te realiseren.


14.30–15.00 uur: Theepauze


15.00–15.30 uur: Marijn van Tuijl (Pluim Law Firm): Microbiologische risico’s, waar moet je bij een recall op letten?

Als microbiologische afwijkingen zich voordoen dan moet je snel oordelen, beslissen en handelen. Waar moet je dan bij het beslissen of een recall noodzakelijk is, rekening mee houden en wat kunnen de consequenties zijn als dat niet goed gaat? Aan de orde komen de handhavings- en financiële risico’s bij microbiologische recalls aan de hand van voorbeelden uit de juridische praktijk.

15:30–16.00 uur: Coen van der Weijden (NVWA): Een notificatieplicht voor laboratoria: een update en (mogelijke) implementatie bij pathogenen.

Als gevolg van signalen uit toezicht en aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager werkt de overheid aan een notificatieplicht voor laboratoria die levensmiddelen onderzoeken. Naast een toelichting op de aanleiding(en) zal een toelichting worden gegeven over het beoogde proces en de voortgang, mede aan de hand van enkele voorbeelden.


16.00–17.00 uur: Netwerk borrel