Tabletten met Aspergillus uitgelegd op DG18
Cephalotrichum op malt extract agar
Luchtmonster genomen in woning op DG18
Tatoeage vloeistof uitgeplaat op malt extract agar

“Microbiologie en productveiligheid”

Op donderdag 7 december 2023 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium over hygiëne in de productieomgeving. Op dit symposium presenteren gerenommeerde sprekers de laatste ontwikkelingen op het gebied van hygiëne in de productieomgeving met daarbij specifieke aandacht voor praktische zaken en de nieuwste ontwikkelingen zoals het gebruik van reinigings- en desinfectiemiddelen voor apparatuur en omgeving, implicaties van veranderende wetgeving en biofilms. 

Zoals altijd bieden onze Nederlandstalige symposia een prettig en waardevol podium voor discussie waarvoor in het programma ruimte wordt gemaakt. Het symposium is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers en toezichthouders. Wij vinden het ook fijn dat steeds meer docenten die zich richten op levensmiddelenmicrobiologie onze symposia weten te vinden!

Deelname-informatie
De inschrijfkosten bedragen € 325,- p.p., inclusief lunch, koffie/thee, versnaperingen, hapjes, borrel en het symposiumboek. Wij bieden ook met plezier een podium voor ouderen om betrokken te blijven bij het vakgebied van de microbiologie. Gepensioneerden zijn bij de Stichting Food Micro van harte welkom en kunnen intekenen tegen een gereduceerd tarief van € 65,- p.p.


 

PROGRAMMA

 

09.30 – Jacques Stark (Stichting FoodMicro)

Opening door dagvoorzitter.

 

09.40 – Wouter Burggraaf (Burggraaf & Partners, ‘t Harde)

Keynote Lezing: Hygiënisch ontwerpen & CIP – voordelen en valkuilen.

Automatisch reinigen (CIP) heeft als voordeel dat het volledig te valideren is.  Maar hierbij moet wel rekening met het ontwerp en product worden gehouden. Zo moeten soms het proces of de apparatuur worden aangepast of het product opnieuw worden gevalideerd. Tijdens deze lezing krijgt u inzicht in de valkuilen van CIP-systemen.

 

10.20 – Hans Zandwijk (Diversey B.V., Utrecht)

Lezing: Open Plant Cleaning problematiek.

Microbiologische contaminatie met o.a. Salmonella en Listeria in een voedselproductieomgeving moet worden voorkomen. In deze lezing krijgt u inzicht in de open Plant Cleaning problematiek waarbij aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden wordt geïllustreerd hoe onder moeilijke condities kan worden schoongemaakt en wat daarbij mis kan gaan.

 

10.50 – Koffiepauze

 

11.20 – Hermien Bokhorst - van Veen (WUR, Wageningen)

Lezing: Groenteverwerking en waterkwaliteit: onderzoek naar waterhergebruik en voedselveiligheid.

Circulaire voedselsystemen vragen om een efficiënt gebruik van hulpbronnen. In sommige landen, waaronder Nederland, is het desinfecteren van verse groente en fruit producten niet toegestaan en moet worden nagedacht over het veilig hergebruiken van water. Een Nederlands onderzoeksconsortium zoekt naar manieren om op een voedselveilige manier waswater voor groenten te kunnen hergebruiken. Waterdesinfectietechnologie wordt ingezet om zoveel mogelijk te voorkomen dat water dat wordt gebruikt voor het wassen van groenten besmet raakt met voedselpathogenen zoals Listeria monocytogenes. Door onderzoek van beschikbare waterdesinfectietechnologieën kunnen groenteverwerkers hun water- en energieverbruik verminderen en hun bedrijfsduurzaamheid verbeteren.

 

12.00 – Twan Koenen & Ton Winters (IWC International, Emmeloord)

Lezing: Verbeteren van producthygiene met microdruppels water in een multi horde aanpak.

Voedselverwerkingsprocessen bestaan uit meerdere stappen van grondstof tot eindproduct, met strenge eisen voor hygiëne, voedselveiligheid en houdbaarheid. Vervuiling kan ontstaan tijdens deze processen. Directe reiniging na elke stap voorkomt dat vervuiling zich ophoopt en naar de volgende stap gaat. In de pluimveeverwerkingsindustrie worden microdruppels water met hoge snelheid gebruikt om delicate productoppervlakken te reinigen zonder beschadiging. Dit is effectief tegen vervuilingen en biofilms op banden, productdragers en machineonderdelen. Het gebruik van perslucht maakt het waterverbruik efficiënt en vermindert het sterk.

 

12.30–13.30 – Lunch

 

13.30 – Chuchu Yu (Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten [NVZ], Utrecht)

Lezing: Wetgeving rond nieuwe reinigings- en desinfectiemiddelen.

Op nationaal en internationaal niveau vinden er beleidsontwikkelingen plaats om de beschikbare reinigings- en desinfectiemiddelen duurzamer te maken. De NVZ geeft in deze lezing een overzicht van deze ontwikkeling en van de mogelijke gevolgen voor de producten.  

 

14.00 – Frank de Bok (Mérieux NutriSciences, Ede)

Lezing: Hygiëne in de productie, meten is weten!

Voorkomen is beter dan genezen. Voor kwaliteit en voedselveiligheid van levensmiddelen gelden strenge eisen die nog regelmatig aangescherpt worden. Desondanks worden nog dagelijks mensen ziek door het consumeren van eten dat besmet is met pathogenen. Vaak betreft het een besmetting vanuit de productieomgeving die te maken heeft met hygiëne. Vervolgens kijkt men dan naar reiniging en desinfectie, maar het is zeker zo belangrijk om de oorzaak vast te stellen en het probleem aan te pakken. In deze lezing wordt uitgeelgd hoe je problemen kunt voorkomen.  

 

14.30 – Theepauze

 

15.00 – Arjo van den Berg (De Menken Keuken, Sassenheim)

Lezing: Listeria in de productieomgeving.

In een levensmiddelenbedrijf moet er voldoende beheersing van Listeria monocytogenes in de omgeving zijn. Hierbij moeten we rekening houden met de verschillende wijzen van omgevingsbesmetting om hier vervolgens de verschillende monitoringssystemen op in te richten. We hebben te maken met zogenaamde passanten en huisbacteriën. Belangrijk is dat passanten geen huisbacteriën worden. Tijdens deze lezing wordt besproken hoe hier controle op te houden is. Dit is een dagelijkse strijd waar fabrikanten van kant-en-klaar levensmiddelen mee te maken hebben.  

 

15.30 – Hans Wuytens (Kersia, Rotterdam)

Lezing: Biofilms: van theoretische kennis tot operationele controle in de voedingsmiddelenindustrie.

Biofilms zijn aanwezig in alle sectoren, overal waar leven bestaat, maar met specifieke problemen in de voedingsindustrie met betrekking tot voedselkwaliteit en -veiligheid. Er is de afgelopen 30 jaar veel geleerd over het leven van biofilms, zowel wetenschappelijk als praktisch, waardoor het belang ervan voor de prestaties van reinigings- en desinfectiewerkzaamheden en voedselhygiëne in het algemeen opnieuw in perspectief kan worden geplaatst, en over de aanvullende benaderingen, met name enzymatische reiniging, om ze beter onder controle te houden.

 

16.00–17.00 – Afsluiting en netwerkborrel.