Tabletten met Aspergillus uitgelegd op DG18
Cephalotrichum op malt extract agar
Luchtmonster genomen in woning op DG18
Tatoeage vloeistof uitgeplaat op malt extract agar

“een update van de laatste ontwikkelingen”

 

Op donderdag 30 mei 2024 organiseert de Stichting Food Micro in Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt een symposium waarin een update wordt gegeven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van chemische en microbiologische contaminanten in levensmiddelen. Op dit symposium gaan gerenommeerde sprekers in op de actuele problematiek zoals o.a. PFAS, microplastics, Listeria en mycotoxinen. Daarbij gaat de aandacht o.a. uit naar de handhaving, detectiemethoden en beheersmaatregelen.  De lezingen zullen vooral een praktische insteek hebben. 

Zoals altijd bieden onze Nederlandstalige symposia een prettig en waardevol podium voor discussie waarvoor in het programma ruimte wordt gemaakt. Het symposium is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en productie van levensmiddelen of ingrediënten zoals QA managers, productiemedewerkers, productontwikkelaars, microbiologen, wetenschappers/laboranten van microbiologische laboratoria, functionarissen kwaliteitszorg en risicomanagers alsmede voor managers, beleidsmedewerkers en toezichthouders. Wij vinden het ook fijn dat steeds meer docenten die zich richten op levensmiddelenmicrobiologie onze symposia weten te vinden!

Deelname-informatie
Tot 15 april bedragen de inschrijfkosten € 275,-  p.p. inclusief lunch, koffie/thee, versnaperingen, hapjes, borrel en het symposiumboek; daarna € 325,-. Gepensioneerden zijn bij de Stichting Food Micro van harte welkom en kunnen intekenen tegen een gereduceerd tarief van € 65,- p.p.

 


 

PROGRAMMA (onder voorbehoud)

 

09.00 – Ontvangst & registratie

 

09.30 – Jacques Stark (Stichting FoodMicro)

Opening door dagvoorzitter.

 

09.40 – Linda Verhoef (Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek NVWA, Utrecht)

Lezing: Een ketengerichte aanpak in het beoordelen van risico’s.

BuRO is een onafhankelijke eenheid binnen NVWA die risico’s beoordeelt van voedselketens. Hiervan zijn de afgelopen jaren verschillende ketenrisicobeoordelingen verschenen, zoals voor de roodvlees, zuivel, pluimvee, vis/schaal- en schelpdieren. Deze ketenrisicobeoordelingen helpen de NVWA om het risicogericht toezicht beter in te vullen. En andersom zijn de resultaten van toezicht weer input voor de risicobeoordelingen. Het is een continu proces, en binnenkort zal dan ook de tweede risicobeoordeling van de roodvleesketen verschijnen. Aan de hand van recente voorbeelden zal worden ingegaan op de werkwijze van BuRO en de geïdentificeerde risico’s in voedselketens, met speciale aandacht voor de roodvleesketen.
 

10.10 – Els Biesta-Peters (NVWA, Utrecht)

Lezing: NVWA-monitoringsprogramma’s; random of risicogericht?

De NVWA voert diverse monitoringsprogramma’s uit. Onder andere op diergeneesmiddelenresiduen, residuen van bestrijdingsmiddelen, milieu- en procescontaminanten, mycotoxines en planttoxines. Hoe komen deze programma’s tot stand? Met welke wettelijke eisen moeten we rekening houden? Is een volledig risicogebaseerd programma zinvol of zijn er ook andere afwegingen te maken? Tijdens deze lezing geeft de NVWA u inzicht in de afwegingen bij de totstandkoming van de monitoringsprogramma’s.

 

10.40 – Esther van Asselt (Wageningen Food Safety Research, WFSR)

Lezing: Tools gebruikt voor vroegtijdige gevarenidentificatie, m.n. gericht op mycotoxines.

De productie van levensmiddelen wordt steeds complexer. Het is daarbij van belang om al in een vroeg stadium inzicht te krijgen in potentiële voedselveiligheidsgevaren, zoals pathogenen of mycotoxinen. Bij Wageningen Food Safety Research werken we aan tools die ondersteunen bij de identificatie van deze gevaren. Deze tools kunnen ingezet worden om maatregelen te nemen zodat potentiële voedselveiligheidsproblemen worden voorkomen.

 

11.10 – Koffiepauze

 

11.40 – Jos Houbraken (Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, Utrecht)

Lezing: Overzicht van de belangrijkste voedselgerelateerde mycotoxines.

Schimmels kunnen vele verschillende metabolieten vormen, waarvan sommige bekend staan als mycotoxinen. Er zijn meer dan 300 mycotoxinen bekend waarvan slechts enkele worden gereguleerd, waarvoor maximale grenswaarden zijn vastgesteld (bijvoorbeeld aflatoxine, fumonisine, ochratoxine A, patuline, trichothecenen en zearalenon). Tijdens de presentatie wordt een overzicht gegeven van de belangrijkstee mycotoxinen in relatie tot voedsel.

 

12.10 – Rien Huige (SecureFeed, Wageningen)

Lezing: Borging van mycotoxinen in diervoeders.

In de diervoederketen is het belangrijk dat de voederveiligheid zo goed mogelijk geborgd wordt. Zo zorgt men ervoor dat het diervoeder, en uiteindelijk het levensmiddel, veilig is om te eten. SecureFeed speelt een belangrijke rol in deze borging. Diervoederbedrijven werken binnen SecureFeed samen om de gehele keten zo veilig mogelijk te maken. Tijdens deze lezing wordt een toelichting geven over de rol van SecureFeed in de borging van de veiligheid van diervoeders, zodat bv. het risico op mycotoxines in levensmiddelen goed geborgd is. 

 

12.40–13.30 – Lunch

 

13.30 – Ron Hoogenboom (Wageningen Food Safety Research, WFSR)

Lezing: PFAS in de voedselketen.

De EFSA heeft in 2020 op basis van een zuigelingenstudie en het effect op vaccinatie een blootstellingsnorm voor de som van 4 PFAS’s vastgesteld. Deze norm is vooral gericht op moedermelk. Daarnaast zijn in 2023 in de EU maximumgehaltes voor een aantal productgroepen ingevoerd waarbij o.a. vis en eieren van particulieren aandachtsgebieden zijn. De bron van PFAS in particuliere eieren is vooralsnog onduidelijk. Rond Dordrecht worden PFOA en GenX aangetroffen in water en gras maar deze stoffen accumuleren niet in koeien en worden nauwelijks naar de melk uitgescheiden. Bij wilde runderen in de uiterwaarden van grote rivieren kan in bepaalde periodes de norm voor PFOS in vlees worden overschrijden. Tijdens deze lezing wordt verder ingegaan op de meest recente beeldvorming rond PFAS in voeding.

 

14.00 – Michel Witmer (Normec GroenAgroControl, Delfgauw) 

Lezing: Analyse van PFAS in levensmiddelen.

Normec Groen Agro Control is het eerste commerciële laboratorium dat PFAS in levensmiddelen, water en grond kan analyseren. Mede door de contacten met onze klanten blijkt maar weer eens dat we nog niet weten wat ons met PFAS te wachten staat!

 

14.30 – Bas van der Zaan (KWR, Nieuwegein)

Lezing: Humane risico’s van microplastics – onderzoek naar risico-analyse en meeliftende bacteriën.

Microplastics komen via verschillende manieren in het watersysteem terecht en brengen risico's voor mensen met zich mee. In deze presentatie zullen we ingaan op het voorkomen van microplastics in watersystemen, de analyse van plastic deeltjes en de risico-analyse van microplastics. Daarbij gaan we ook in op ons lopende onderzoek naar pathogene micro-organismen die via microplastics kunnen worden verspreid.

 

15.00 – Theepauze

 

15.30 – Heidy den Besten (WUR, Wageningen)

Lezing: Detectie van Listeria monocytogenes: welke factoren beïnvloeden de detectiekans?

Om Listeria monocytogenes in lage concentraties te kunnen detecteren in levensmiddelen, maakt de ISO-detectieprocedure gebruik van selectieve ophopingsstappen. Tijdens de ophopingstappen wordt de concentratie Listeria monocytogenes kunstmatig verhoogd, waarna de pathogeen gedetecteerd kan worden. De ophopingstap is daarom belangrijk voor een betrouwbare detectie. In de presentatie zullen factoren worden besproken die de detectiekans beïnvloeden.

 

16.00 – Charlotte Verbart (NVWA, Utrecht)

Lezing: Listeria, houdbaarheidsstudies en tekortkomingen in de praktijk.

Europese wetgeving voor Listeria monocytogenes is van toepassing op kant-en-klaar producten (K&K). Wat is het verschil tussen K&K en niet K&K? Voor K&K producten wordt bovendien onderscheid gemaakt tussen producten waarin Listeria wél kan groeien en producten waarin Listeria niet kan groeien. Om te bepalen of groei mogelijk is in een product, kan het nodig zijn om houdbaarheidsstudies uit te voeren. Het is de verantwoordelijkheid van producenten om deze houdbaarheidsstudies naar tevredenheid van de bevoegde autoriteit uit te voeren. Maar wanneer is de NVWA tevreden? Waaruit hoort een houdbaarheidsstudie te bestaan en wat zijn veel voorkomende tekortkomingen in houdbaarheidsstudies?

 

16.30 – 17.30 Afsluiting en netwerkborrel.